Afecțiunea care provoacă unul din cinci decese, la nivel global: ce nu știi despre septicemie

de: Alexandru Puiu
17 01. 2020

Un nou studiu atrage atenția asupra numărului incredibil de mare de decese provocate la nivel global de septicemie. Unul din cinci oameni moare dintr-un șoc septic care te ia prin surprindere.

La fiecare trei secunde, undeva pe mapamond, cineva moare de septicemie. Informațiile citate de Agerpres se bazează pe raportul Global Burden of Disease Report și estimează că în 2017 au existat 48,9 milioane de cazuri de septicemie și 11 milioane dintre ele s-au reflectat în deces, în 195 de țări și teritorii.

Este însă important de reținut că numărul real ar putea fi semnificativ mai mare decât atât, deoarece septicemia nu este trecută în fiecare certificat de deces în care ar trebui să ajungă ca și cauză. În orice caz, cel puțin 19,7% din decese sunt provocate în fiecare zi de această afecțiune. Numărul celor afectați scade în țările dezvoltate și se amplifică semnificativ în teritoriile aflate în curs de dezvoltare.

Deși situația este una foarte gravă și îngrijorătoare, în teorie, situația s-a îmbunătățit la nivel global, în ultimii 30 de ani. Ca referință, în 1990, au fost înregistrate 60,2 milioane de cazuri de septicemie, cu aproape o cincime mai multe. Cele mai multe cazuri, un pic peste jumătate, au fost înregistrate în rândul populației de copii și adolescenți, mai ales din țările cu venituri reduse. Doar 15% dintre bolnavi s-au regăsit în țări cu venituri ridicate.

Conform experților, ne-am putea confrunta cu o creștere a numărului de decese, dacă nu sunt găsite modalități noi de combatere a rezistenței la antibiotice. ”Am produs estimări privind septicemia la nivel mondial care sunt de peste două ori mai mari faţă de calculele anterioare, cu 11 milioane de decese prin septicemie şi 48,9 milioane de cazuri de septicemie în 2017. Am demonstrat o tendinţă la nivel mondial de reducere a poverii septicemiei, însă este important că se menţin diferenţe substanţiale între regiuni, în ceea ce priveşte numărul total de decese prin septicemie, distribuţia în funcţie de vârstă a deceselor prin septicemie şi impactul letal al cazurilor. Aceste diferenţe în funcţie de regiune sunt alarmante şi merită atenţie urgentă din partea comunităţilor din domeniile sanitar, cercetare şi politici”, au subliniat autorii.

În privința modului în care funcționează, septicemia, este dificil de observat. Se dezvoltă când organismul răspunde în mod deficitar la o infecţie bacteriană şi îşi atacă propriul ţesut şi propriile organe. Lista simptomelor include o temperatură ridicată sau anormal de redusă, ritm cardiac rapid şi respiraţie rapidă. Evoluţia poate fi rapidă şi, dacă nu este detectată din timp, poate conduce la încetarea funcţionării organelor şi la deces.